Hvor meget betaler man i skat?

Ikke for meget og ikke for lidt - svar på almene spørgsmål

Hvor meget betaler man i skat

I Danmark har vi et samfund, der er opbygget efter den skandinaviske velfærdsmodel. Det betyder at alle mennesker i udgangspunktet har ret til de velfærdsydelser, som vi sammen finansierer gennem skattebetalingen. I denne artikel tager vi et nærmere kig på hvor meget man betaler i skat, hvis man bor i Danmark.

Hvem betaler skat og hvor meget?

Alle der har en lønindkomst i Danmark, skal også betale skat her i landet. Skatten trækkes fra din indkomst inden du får den udbetalt. Du betaler både skat til staten og til den kommune du er bosat i. Hvis du er medlem af folkekirken betaler du også kirkeskat. Det er dog ikke kun privatpersoner der betaler skat, det gør virksomheder og selskaber også. Der kan ikke gives et entydigt svar på hvor meget du betaler i indkomstskat, det afhænger af mange forhold. Trækprocenten ligger dog hos mange danskere på ca. 38%.

Andre typer af skatter og afgifter

Indkomstskatten er nok det, som de fleste danskere forbinder med skat, men der findes også andre typer af afgifter, som vi alle betaler. Køber du en ny bil skal du også betale registreringsafgift og du skal løbende betale grønne ejerafgifter. Når du handler ind er varerne pålagt moms. Det er også penge der går til statskassen. Har du et hus, betaler du desuden ejendomsskat. Der er derfor flere udgifter der skal medtages, hvis det samlede skatte- og afgiftsregnskab skal opgøres og det er derved et mere kompliceret regnestykke hvor man ikke kun kan se på indkomstskatten. 

Hvad går skatten til?

Det, at vi har en samfundsmodel, der er opbygget ud fra den skandinaviske velfærdsmodel betyder også, at vi ikke skal have tegnebogen op af lommen hvis vi bliver syge, og har behov for lægehjælp. Vi er dækket ind af det offentlige sygehusvæsen, som vi alle er med til at betale via vores skat. Vi skal heller ikke betale, hvis vores børn eksempelvis vil tage en uddannelse på universitet. Denne samfundsmodel giver en stor del af lighed for alle mennesker i samfundet. Modellen kræver dog, at vi alle bidrager til fælleskassen gennem vores skattebetalinger. Skattebetalingerne går derfor i høj grad til at betale for den velfærd og de muligheder vi har her i landet. Udover sundhed og uddannelse går skatten også til infrastruktur, forsvar, SU og mange andre ting i samfundet.

 Hvis du vil vide mere om skat i Danmark kan du klikke ind på Skat.dk

 

Skriv et svar