Hvor meget får man i SU?

Ikke for meget og ikke for lidt - svar på almene spørgsmål

Hvor meget får man i SU

I Danmark har vi et unikt uddannelsessystem. Modsat flere andre lande, skal hverken du eller dine forældre betale for din uddannelse. Alle danskere er nemlig med til at finansiere vores uddannelsessystem gennem skatten. Derfor kan vi tage en uddannelse gratis, hvis uddannelsen er godkendt af det offentlige.   

Samtidig med at uddannelsen er gratis får du også økonomisk støtte fra staten, når du er under uddannelse. I dette indlæg skal vi kigge nærmere på hvad SU er for en størrelse og hvor meget du kan modtage i SU når du uddanner dig.

Bagom Statens Uddannelsesstøtte

SU er en forkortelse for Statens uddannelsesstøtte. Systemet hvor du kan modtage støtte fra staten når du er under uddannelse er ikke nogen ny opfindelse. Faktisk har SU ordningen snart 50 år på bagen. Første gang der blev udbetalt helt tilbage i 1970. Dengang var ordningen dog noget anderledes skruet sammen end den er i dag, blandt andet skulle man være hele 28 år gammel for at få SU uafhængigt af forældrenes indkomst.

SU i dag

I dag er reglerne anderledes. For at kunne modtage SU, er der dog stadig en række krav du skal opfylde. Det handler blandt andet om, at du er studieaktiv og du ikke tjener for meget ved siden af SU. Du kan se hele listen med betingelserne for at modtage SU på SU.dk. Satsen på hvor meget du kan modtage i SU afhænger også af flere forhold. Det handler blandt andet om du går på en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse, om du er ude- eller hjemmeboende, om du er under eller over 20 år. Er du udeboende og læser du på en videregående uddannelse, kan du modtage 6.243 kr. pr. måned før skat i 2020. Hvis du vil se alle de aktuelle satser på hvor meget du kan få i SU, så klik ind på SU.dk.  

Mulighed for studielån og slutlån

Hvis du ikke helt kan få økonomien til at hænge sammen med SU’en kan du tage et studiejob. Men du har også mulighed for at tage et studielån. Herved har du mulighed for at få udbetalt ekstra penge hver måned oven i din SU, som navnet antyder, er der dog tale om et lån, som naturligvis skal tilbagebetales når du har gennemført uddannelsen. Du har ikke ubegrænset SU, perioden hvor du kan modtage SU er begrænset. Er du løbet tør for SU-klip har du dog mulighed for at ansøge om slutlån i de sidste 12 måneder (i nogle tilfælde 24 måneder) af din uddannelse. Se reglerne herfor på SU.dk

 

Skriv et svar