Hvor meget kan jeg låne?

Ikke for meget og ikke for lidt - svar på almene spørgsmål

Vi lever i en tid, hvor det aldrig har været nemmere at låne penge. Du støder sikkert allerede på regelmæssige kvik-låns reklamer på en daglig basis på diverse reklamestandere og på nettet. Et kviklån frister svage sjæle ved at love lave renter og store lånebeløb, men har sjældent rent mel i posen. Det er derfor en god ide at holde sig til sin personlige bank, når du ønsker at foretage et lån – især hvis der er tale om et større lån til f.eks. bolig eller bil. Når du foretager et større lån, da kan det hurtigt virke uoverskueligt at finde ud af, hvad du har råd til og hvor meget du kan låne.

Der findes dog en tommelfingerregel, som typisk bruges til at estimere, hvor meget du som regel kan låne for til større investeringer såsom bil eller bolig. Du kan beregne dit maksimale lånebeløb ved at gange din årlige indkomst med fire.

Hvis du f.eks. tjener 500.000 kroner om året, da kan du som regel låne op mod 2 millioner kroner. Herudover skal du også have boligens indskudsbeløb klar på kontoen og yderligere en samlet formue på 5% eller mere af boligens samlede købsværdi.

Her er der selvfølgelig tale om det smarte valg, da du ved at opfylde disse krav kan sikre dig, at du har muligheden for at tage et lån i din bank og samtidigt kunne få en lav rente.

Disse kriterier er de mest almindelige krav, som de fleste banker stiller over for deres kunder – men disse tal kan variere alt efter, hvilken bank du har og hvor længe du har været kunde. Det er vigtigt altid at konsultere din bank før, at du foretager et lån andet steds – især fordi din bank ofte kan give dig den laveste rente.

Noget af det din bank ofte vil fokusere mest på, når det kommer til, hvor meget din bank vil lade dig låne for, er sikkerheden for, at du kan betale tilbage og ikke mindst, hvor høj din årlige indkomst er. Hvor meget du kan låne for, afhænger derfor af din jobsikkerhed og din årlige indkomst. Hertil kan du selv vurdere, hvor meget du cirka kan låne for, ved at gøre brug af den førnævnte tommelfingerregel.

Et eksempel på brug af tommelfingerreglen kan ses nedenfor:
Samlet årlig husindkomst x 4 = Det anbefalede maksimale beløb du kan låne for
Samlet årlig husindkomst: 360.000
360.000 x 4 = 1.440.000

Hvis du har andre lån såsom et bil- eller sommerhuslån, da bør du selvfølgelig trække disse beløb fra regnestykket.

Ifølge tommelfingerreglen kan du i ovennævnte eksempel tage et lån på omtrent 1,4 millioner kroner. Selvom du vurderer, at du har råd til din drømmebolig efter at have gjort brug af denne simple beregningsmetode, da er regnestykket ikke helt færdigt endnu.

Du bør nemlig også tage højde for din egen personlige formue – altså, den mængde penge du har stående i banken. Din formue kan også bestå af dine mulige værdipapirer og salgsværdien af din nuværende bolig minus boligens resterende gældsbeløb ved salg. Det anbefales nemlig at du har en samlet formue på 5% eller mere i forhold til værdien af den bolig du ønsker at købe.

Hvis din drømmebolig f.eks., koster 1,44 millioner, da bør du have en samlet formue på 72.000 kroner eller mere, før du vælge at købe ny bolig.

 

Skriv et svar