Hvor meget kan jeg låne til hus?

Ikke for meget og ikke for lidt - svar på almene spørgsmål

Hvor meget kan jeg låne til hus

At købe et hus er en stor ting her i livet. Ofte køber vi boligen sammen med den person, som vi ønsker at tilbringe resten af tilværelsen sammen med. Huset bliver således rammerne om tilværelsen i mange år fremover. Derfor er det også vigtigt at træffe den rigtige beslutning når du køber huset. I denne artikel skal vi se nærmere på huskøb og hvor meget man kan låne til et hus.

Hvad koster et hus?

Der er mange forhold der afgør hvad prisen er på et hus. Først og fremmest er der selvfølgelig beliggenheden. Et hus i Nordsjælland er væsentlig dyrere end et hus i Vestjylland. Oftest er priserne højest omkring de store byer mens du får mere hus for pengene hvis du gerne vil bo på landet. Husets størrelse har også betydning for prisen og det samme har husets alder. Inden du køber et hus skal du derfor gøre op, hvad der er vigtigt for dig og hvor du gerne vil bo. Vil du have et stort hus eller kan du nøjes med et mindre hus, skal det være et gør-det-selv projekt eller vil du have et nyt hus, måske et helt nybygget hus, der bliver designet ud fra dine ønsker og behov?

Hvordan finansierer man et hus?

De er de færreste der har penge på kontoen, til at kunne finansiere et huskøb 100% kontant. For langt de fleste mennesker, er det derfor nødvendigt at optage et boliglån. De gængse boliglån er kreditforeningslån. Her kan der overordnet skelnes mellem to typer af lån; fastforrentede lån og flekslån. Hvilket lån du skal vælge afhænger af hvad der er vigtigt for dig. Vil du gerne have den lavest mulige rente nu og her og kan du leve med risikoen for rentestigninger, er flekslånet måske en mulighed for dig. Vil du gerne have størst mulig tryghed mod at betale lidt mere, er det et fastforrentet lån du skal gå efter. Det er dog ofte også nødvendigt at optage et banklån, da hele købsprisen ikke kan finansieres med et realkreditlån. Det en god idé, at drøfte disse forhold med din bankrådgiver eller din rådgiver i kreditforeningen.

Hvor meget kan du låne?

Det er vanskeligt at give et entydigt svar på dette spørgsmål. Først og fremmest afhænger dette af den indkomst, der er i din husstand. Hvis du har en lav husstandsindkomst kan du som regel ikke låne så mange penge som hvis din husstand har en høj indkomst. Ofte arbejdes der med en tommelfingerregel, der siger, at hvis du ganger husstandsindkomsten på årsbasis med 4 har du det maksimale beløb du kan købe hus for. Dette forudsat at du ikke har anden gæld. Det er dog i sidste ende op til banken eller kreditforeningen at foretage denne vurdering. 

 

Skriv et svar