Hvor meget koster A-kasse?

Ikke for meget og ikke for lidt - svar på almene spørgsmål

Mange danskere ser en a kasse (arbejdsløshedskasse) som noget, der er nødvendigt. Det er nemlig et glimrende sikkerhedsnet, hvis du skulle være så uheldig at miste dit arbejde. De fleste a-kasser koster det samme – lige i omegnen af 500 kroner månedligt. Dog kan der være forskelle på, hvad de forskellige a-kasser tilbyder, ligesom der kan være særlige krav til at blive accepteret hos en bestemt a-kasse.

A-kasse priser

Hvis vi ser på priserne for en a-kasse, hvor fagforening ikke er inkluderet, men hvor du er fuldt dækket af dagpenge, så starter de typisk omkring 467 kroner om måneden. Herefter stiger priserne, og gennemsnittet på det danske marked ligger omkring 480 kroner – altså næsten 500 kroner månedligt for den almindelige a-kasse.

Det billigste selskab i 2023 er Akademikernes A-kasse, mens firmaer som LederneAse og 3F er i den dyre ende.

Vær dog opmærksom på, at du efter behov vil skulle betale mere end standardprisen. Hvis du ønsker fagforening, advokathjælp eller andre ting oveni den almindelige løsning hos en a-kasse, kan du forvente, at det bliver lidt dyrere.

Du indbetaler beløbet til a-kassen månedligt og er således dækket af deres netværk, hvis du skulle miste dit arbejde.

For studerende er det muligt at blive medlem af en a-kasse helt gratis, om end der er nogle regler, du skal leve op til. 

Hvor meget får man fra en a-kasse?

Hvis først du har mistet dit arbejde og står til at skulle modtage penge fra en a-kasse, så kan beløbene svinge en del.

Dog kender vi til gennemsnittet, der ligger på cirka 19.700 kroner i udbetaling månedligt i 2023.

Bemærk dog, at du skal være medlem af en a-kasse i mindst et år, inden du kan få udbetalt penge som arbejdsløs.

Udbetalingsbeløbet afhænger også af din karriere, de specifikke krav hos den pågældende a-kasse, samt om du er fultids- eller deltidsforsikret og om du har forsørgerpligt.

Udover at få udbetalt penge fra en a-kasse, er der også andre fordele, der følger med. For eksempel kan du få sparring og tips i forbindelse med jobsøgningen. A-kasser tilbyder desuden gode kurser, så du kan forbedre dine færdigheder, og enkelte a-kasser sætter dig endda i kontakt med nye jobmuligheder. Det er nemlig i a-kassens bedste interesse, at du finder et job hurtigst muligt. Derfor hjælper de deres bedste med at få det til at ske.

Hvordan bliver man medlem af en a-kasse?

Hvis du er klar til at betale det månedlige beløb, som en a-kasse typisk koster, er du i bund og grund klar til at blive medlem.

Du bliver medlem ved at rette henvendelse til en a-kasse. Det sker normalt ved en formular igennem deres hjemmeside, men du kan også bare ringe til dem. Alternativt er der prissammenligningssider på nettet, der gør valget nemt og overskueligt. Her får du et overblik over, hvilke a-kasser der tilbyder de bedste forhold.

Vær opmærksom på, at det ikke er muligt at tilmelde sig en hvilken som helst a-kasse. Nogle a-kasser dækker godt nok alle, uanset erhverv, erfaring og uddannelse, men andre a-kasser har strenge krav til, hvem der kan være med. Nogle dækker for eksempel kun et bestemt erhverv, eller personer med en bestemt baggrund. Så vær opmærksom på det, når du skal til at tilmelde dig.

 

Skriv et svar